Van gebouweigenaar naar energiemanager

De komst van de nieuwe Energiewet gaat ervoor zorgen dat je als ondernemer niet alleen geconfronteerd wordt met strengere regels rondom energiegebruik, het biedt ook veel nieuwe kansen. De wet legt de nadruk op efficiënter energiebeheer en biedt de mogelijkheid om actief deel te nemen aan de energiemarkt. Zo mag je als bedrijf – naast het terugleveren van energie aan de netbeheerder – straks ook energie doorverkopen.

Geschreven door: 

Edwin Koers
Expert Elektrificatie
Over Edwin Koers
Ondernemend en adviserend in het verduurzamen en verslimmen van je gebouw.

En kan het MKB profiteren van meer flexibiliteit en financiële voordelen, zoals het verplaatsen van energieverbruik naar daluren.

“Veel gebouweigenaren zijn zich nog niet bewust van hun nieuwe rol binnen het energiesysteem. Onze klanten worden naast ondernemer en gebouweigenaar ook energiemanager. Dat betekent dat ze ineens van veel nieuwezaken iets moeten afweten – of ze dat nu willen of niet”, vertelt Edwin Koers, expert Elektrificatie bij Unica.

De paradox: duurzame wet- en regelgeving vs. netcongestie

Het is de paradox van gebouweigenaren anno 2024: aan de ene kant wordt er vanuit de wet- en regelgeving gestuurd op verduurzaming en elektrificatie. Zo moet een gebouw voldoen aan de GACS-verplichting, aan een goed energielabel en geldt er een energiebesparingsplicht. Aan de andere kant voelt het alsof er weinig ruimte is, omdat netcongestie roet in het eten gooit.

“Wanneer de elektriciteitsbehoefte van een pand verandert –bijvoorbeeld door het verduurzamen van vastgoed, elektrificatie van het wagenpark of wettelijke verplichtingen – leidt dit onvermijdelijk tot een confrontatie met netcongestie”, legt Koers uit.

Slimmer naar meer vermogen

Toch kan er vaak meer dan eigenaren denken, is de ervaring van Koers. Hij ziet dat klanten steeds vaker de behoefte hebben om minderafhankelijk te worden van netcongestie en het energienet. “Die behoefte sluit ook aan bij de nieuwe Energiewet. Gebouwen gaan niet alleen langer alleen elektriciteit afnemen, maar ook terug leveren. Wanneer je installaties daarop zijn afgestemd, wordt een bedrijf minder afhankelijk.”

De behoefte om energieonafhankelijk te worden, betekent: keuzes maken. En dat is best complex, want elk gebouw, elk bedrijf en dus ook elke energiebehoefte is uniek. Koers: “We beginnen altijd met een nulmeting. Daarin wordt het huidige energieverbruik en -profiel vastgesteld. Vanaf dat punt kunnen onze energieadviseurs, met behulp van slimme software, geavanceerde scenario’s op het gebied van capaciteit en verbruik opstellen. Zo wordt op basis van data duidelijk wat wel en wat niet kan. Klanten kunnen dan een onderbouwde keuze maken over hoe ze hun gebouw willen verduurzamen.”

Hoe het opstellen van scenario’s voor capaciteitsplanning precies werkt, lees je hier.

Het benutten van kansen

Het is niet alleen een kwestie van voldoen aan de nieuwewetgeving, maar ook van het benutten van de kansen die deze met zich meebrengt. Gebouweigenaren die actief aan de slag gaan met hun energiemanagement, kunnen niet alleen kosten besparen, maar zelf ook opbrengsten realiseren en gelijktijdig bijdragen aan de energietransitie die Nederland duurzamer en veerkrachtiger maakt.

Unica is een voorloper op het gebied van duurzame innovaties en heeft jarenlange ervaring in de technische dienstverlening. Onze experts staan klaar om gebouweigenaren te ondersteunen in hun nieuwe rol als energiemanager.