Netcongestie is een hardnekkig probleem, maar oplossingen zijn er genoeg

Gebouweigenaren in Nederland krijgen steeds vaker te maken met netcongestie. Niet alleen industriële bedrijven, maar ook eigenaren van kantoren, appartementencomplexen en andere vastgoedobjecten merken steeds vaker dat het elektriciteitsnet hen beperkt. Wachttijden voor nieuwe aansluitingen, hogere energiekosten en zelfs beperkingen op uitbreidingsplannen vormen serieuze uitdagingen.

Geschreven door: 

Edwin Koers
Expert Elektrificatie
Over Edwin Koers
Ondernemend en adviserend in het verduurzamen en verslimmen van je gebouw.

Vorige maand presenteerde oud-Kamerlid Gerard Schouw het rapport ‘Slim met Stroom voor Groene Groei’ aan het ministerie van Klimaat en Groene Groei. In het rapport inventariseert hij hoe problematiek rondom netcongestie kan worden aangepakt. Zijn conclusie: aan oplossingen voor het volle stroomnet ontbreekt het niet, ze worden alleen amper gebruikt. “Netcongestie is een hardnekkig probleem dat nog jaren zal voortslepen en serieuze gevolgen heeft… Ondernemers klagen steen en been omdat zij in de wachtrij staan voor hun stroomaanvraag. Maar ons elektriciteitsnet is niet voortdurend en overal vol. Netcongestie komt voor in spitsuren en op bepaalde locaties in het land. Wie daar slim omheen weet te sturen vermijdt en vermindert de file.”

‘Meerflex’

Om uit de elektriciteitscrisis te komen, moeten we volop inzetten op flexibiliteit, aldus Schouw. Zowel aan de verbruik als aan de opwekkant. En: de focus moet komen te liggen op het slimmer benutten van het huidige elektriciteitsnet. “Netbeheerders doen vreselijk hun best, maar misschien gaat wel 80% van de tijd en energie zitten in uitbreiding van de infrastructuur en maar 20% in die andere oplossingen. Dat moet meer in balanskomen.”

De vele oplossingen voor netcongestie die er zijn laten zien dat het wél kan. Energiehubs vormen een belangrijk onderdeel van die oplossing. Schouw wil dat het kabinet nieuwe bedrijventerreinenstandaard als energie hub inricht. Daarnaast benadrukt het rapport de noodzaak van samenwerking tussen netbeheerders en gebouweigenaren. Door slimme afspraken te maken over flexibel energiegebruik kunnen wachttijden voor nieuweaansluitingen worden verkort en wordt de druk op het netwerk verlicht.

De acht ‘meer flex’-adviezen van Schouw:

1.       Meer flex door  grootschalige uitbreiding van energiehubs.

2.       Meer flex door  transparantie over de werking van het net en bemetering

3.       Meer flex door  optimalisatie van de belasting van het net

4.       Meer flex door  gerichte plaatsing van opslagcapaciteit in het systeem

5.       Meer flex door  het sluiten van meer congestiedeals met sectoren

6.       Meer flex door  meer kennis en het opschalen van bestaande oplossingen

7.       Meer flex door  het uniformeren van de werkwijze van netbeheerders voor klanten

8.       Meer flex door  het onderzoeken van de huidige marktwerking

 

De rol van gebouweigenaren

Voor gebouweigenaren ligt er een kans om actief bij te dragen aan de oplossing. Waar in het verleden energiebeheer vaak op de achtergrond stond, wordt het nu steeds meer een strategische prioriteit. Investeren in slimme technologieën zoals energieopslagsystemen enenergiemanagementsystemen kan helpen om zowel kosten te besparen als bij te dragen aan een stabieler netwerk.

Schouw benadrukt dat bedrijven zelfverantwoordelijkheid moeten nemen voor hun energieverbruik. De tijd waar instroom altijd beschikbaar en betaalbaar was, voorbij is. Een flexibeler energiesysteem vraagt van ondernemers om ook energiemanagers te worden en strategischer met hun energiebeleid om te gaan. “Energiekosten stijgen, er zijn wachtrijen voor nieuwe aanvragen, er komen meer energiehubs en met de centrale energieopwekking zijn er talloze nieuwe oplossingen. En ja, het zijn niet enkelkosten, er zit ook een verdienmodel aan. Dit alles tezamen maakt dat het loont wanneer ondernemers strategischer omgaan met het eigen energiebeleid.”

Unica speelt een belangrijke rol in deze transitie. Als expert in slimme energieoplossingen biedt Unica ondersteuning bij het ontwerpen en implementeren van lokale energiehubs. Denk aan het integreren van zonne-energie, batterijsystemen en slimme meters om het energieverbruik optimaal af te stemmen op het aanbod. Daarnaast helpt Unica bij het leggen van verbindingen met netbeheerders en het realiseren van flexibele contracten, waardoor gebouweigenaren meer grip krijgen op hun energiemanagement.

Door samen te werken met Unica kunnengebouweigenaren niet alleen hun vastgoed toekomstbestendig maken, maar ook profiteren van nieuwe verdienmodellen rondom duurzame energie. Zo wordt het aanpakken van netcongestie niet alleen een uitdaging, maar ook een kans om de waarde van vastgoed te verhogen en bij te dragen aan een duurzaam energielandschap.