Koninklijke Dekker zet standaard met mega-batterijpark

Met een ambitieus batterijpark transformeert Koninklijke Dekker haar energiebeheer. Samen met Unica en andere partners pakt het bedrijf niet alleen netcongestie aan, maar draagt het ook bij aan een duurzamere regio.

Geschreven door: 

Edwin Koers
Expert Elektrificatie
Over Edwin Koers
Ondernemend en adviserend in het verduurzamen en verslimmen van je gebouw.

Een baanbrekend project in deenergietransitie

Koninklijke Dekker, bekend om haar duurzame houtproducten, heeft een belangrijke stap gezet in de energietransitie. Waar het familiebedrijf al jarenlang investeert in zonne-energie, met meer dan 40.000 zonnepanelen op haar daken, bood dit succes ook uitdagingen. Overtollige energie kon niet altijd teruggeleverd worden aan het stroomnet vanwege netcongestie, terwijl het bedrijf tegelijkertijd soms alsnog afhankelijk was van netstroom.

De oplossing? Een baanbrekend batterijpark waarmee Dekker overtollige zonne-energie opslaat, inzet tijdens schaarste en zelfs verhandelt. “Met dit project transformeren we niet alleen ons energiebeheer, maar nemen we ook een actieve rol in de energiemarkt,” zegt CEO Robbert Jan Dekker.

Hoe werkt het batterijpark?

Het batterijpark in Vianen bestaat uit twaalf megabatterijen met een totaalvermogen van 6 MW en een opslagcapaciteit van 13,2 MWh. Deze batterijen slaan energie op die wordt opgewekt door de zonnepanelen op Dekkers daken. De opgeslagen energie kan worden ingezet wanneer nodig, zoals in de avonduren of bij slecht weer. Een belangrijk deel van de opgeslagen energie wordt echter ook teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, waardoor het park zo’n 8.000 huishoudens in de regio Vijfheerenlanden van stroom kan voorzien.

Daarnaast wordt er slim gehandeld op de onbalansmarkt, een energiemarkt waar vraag en aanbod real-time worden afgestemd. Hier kan Dekker overtollige energie aanbieden of inkopentegen flexibele prijzen. Dankzij slimme algoritmes wordt bepaald wanneer de batterijen moeten laden of ontladen om het hoogste rendement te behalen.

“Dankzij de AI-technologie haal je niet alleen het maximale uit de energieopslag, maar lever je ook een bijdrage aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet,” licht projectleider Arthur Vermeij van Unica Industry Solutions toe.

Slimmer omgaan met energie

Unica speelde een centrale rol inde technische realisatie van het batterijpark. Door de nauwe samenwerking tussen Unica Industry Solutions en Unica Building Projects werd een totaaloplossing geleverd die technisch en economisch toekomstbestendig is.

Danny Harkes, projectleider bij Unica Building Projects, vertelt: “De schaal en complexiteit van dit projectwaren uniek. Het koppelen van de batterijen aan de verschillende productielocaties en het optimaliseren van de energiestromen vereiste een innovatieve aanpak.” Unica ontwierp onder andere een extra trafostation dat de batterijen direct koppelt aan het hoogspanningsnet. “Samen hebben we een systeem gebouwd dat niet alleen Dekker ontzorgt, maar ook klaar is voor toekomstige energie-uitdagingen,” zegt Danny.

Een bijdrage aan de regio

Het project heeft ook een sterke maatschappelijke component. Burgemeester Fröhlich is blij met de komst van het batterijpark in zijn gemeente. “In Vijfheerenlanden vinden we duurzaamheiderg belangrijk. Daarom is de komst van het batterijpark goed nieuws. Dat maakt het mogelijk om duurzaam opgewekte elektrische energie van zonnepanelen en windturbines te gebruiken als dat nodig is en het gaat netcongestie tegen. Ik ben er trots op dat er in Vijfheerenlanden ondernemers zijn die op deze manierbijdragen aan een duurzame economie.”

Van uitdaging naar inspiratie

Voor Unica was het project niet alleen een opdracht, maar ook een bron van inspiratie. “We zien nu al hoe vergelijkbare systemen kunnen worden toegepast in andere sectoren, zoals opbouwplaatsen met beperkte stroomaansluitingen of bij bedrijven met piekbelastingen,” zegt Danny. “Het toont aan dat grootschalige energieopslag niet alleen haalbaar, maar ook schaalbaar is.”

Arthur vult aan: “Dit projectlaat zien wat mogelijk is wanneer bedrijven en partners samenwerken om innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Samen maken we de toekomst, en dit batterijpark is daarvan een krachtig voorbeeld.”

Benieuwd hoe Unica jouw bedrijf kan helpen verduurzamen? Neem contact op met onze elektrificatie expert Edwin Koers of bekijk onze oplossingen.