Capaciteitsinspectie en -advies: Een gedegen stappenplan tegen netcongestie
De energietransitie is in full swing. Nederland zet vol in op wind en zonne-energie en er is steeds meer wet- en regelgeving is die verduurzaming van panden en het installeren van elektrische installaties – zoals laadpalen en warmtepompen – verplicht.
Geschreven door:
Met succes: vorig jaar bestond de totale elektriciteitsproductie in Nederland voor bijna de helft uit duurzame stroom, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Bekijk hier het artikel over de wet en regelgeving voor meer diepgang over dit onderwerp. Maar, dit goede nieuws kent ook een grote keerzijde – zeker voor ondernemers. De groeiende vraag naar energie en de toename van duurzame energiebronnen zorgt ervoor dat het elektriciteitsnet steeds verder onderdrukkomt te staan. Voor gebouweigenaren vormt netcongestie een serieus probleem. Bij Unica werken we hard aan oplossingen om onze klanten zo goed mogelijk te ondersteunen en adviseren bij deze problemen. “Met tools voorcapaciteitsplanning kunnen we verschillende scenario’s opstellen en verduurzamingsopties doorrekenen. Zo helpen we gebouweigenaren slimmer naar meer vermogen”, vertelt Edwin Koers, expert elektrificatie bij Unica.
Met de komst van de nieuwe Energiewet gaan gebouweigenaren een nieuwe rol spelen op de energiemarkt. Als je actief aan de slag gaat met energiemanagement, kun je niet alleen kosten besparen, maar zelf ook opbrengsten realiseren en gelijktijdig bijdragen aan de energietransitie die Nederland duurzamer en veerkrachtiger maakt. Hier lees je daar meer over.
Stap één: een grondige nulmeting
Het is belangrijk om helder te krijgen hoe je het extravermogen waar verduurzamingsmaatregelen om vragen, kunt organiseren binnen de netaansluiting. Koers benadrukt het belang van een grondige nulmeting om vastte stellen hoe de capaciteit precies verdeeldis. “Wat je vaak ziet, is dat ondernemers wel weten hoeveel elektriciteit ze in totaal verbruiken, maar niet op welk moment en door welke installaties da gebeurt,” legt hij uit.
Onze energieadviseur neemt alle installaties op, koppelt daar een opwekprofiel aan en vraagt het contractvermogen en de kwartierwaardes op. Dit resulteert in een gedetailleerd beeld van wanneer er waar in het gebouw piekbelastingen optreden – en waar ruimte is om vermogen te creëren.
Een virtuele simulatie van je gebouw en alle installaties
Op basis van deze gegevens maken we een virtuele simulatie–een digital twin – van je gebouw. Hiermee kunnen we verschillende scenario’s inzichtelijk maken. Koers: “Een digital twin kan het energieverbruik en-opwekking simuleren, en we kunnen doorrekenen wat het effect is van bepaalde aanpassingen. Dus: wat gebeurt er met je netaansluiting als je laadpalen toevoegt, honderd zonnepanelen installeert of overstapt op een warmtepomp?”
Deze scenario’s zijn degelijk, realistisch en zo gedetailleerd dat je vanuit de digital twin kan omschakelen naar de praktijk met een betrouwbaar energiemanagementsysteem. Zo maak je het niet alleen inzichtelijk, maar ook bestuurbaar.
Nederland, het land van ondernemers
De volgende stap is het kiezen van het te realiseren plan en deze te voorzien van een sluitende businesscase. Want er zijn niet alleen kosten, een flexibel en bestuurbaar vermogen kan ook geld opleveren. Denk aan het terug leveren van energie, of het kopen en verkopen van energie op het juiste moment, duurzaamheidssubsidies en het ter beschikking stellen van vermogen aan het netbedrijf.
Zo kunnen problemen rondom netcongestie voor een groot deel opgelost worden; klanten worden minder afhankelijk van het net door verantwoorde investeringen te doen door hun gebouw te verduurzamen.
Koers: “Nederland is groot geworden door de ondernemersgeest, we zijn een land van ondernemers. Door deze capaciteitsinspectie- en advies toe te voegen aan onze dienstverlening, kunnengebouweigenaren objectieve en betrouwbare keuzes maken. Zo maken we van netcongestie een ondernemersvraagstuk. Inspectie en advies vormen het antwoord op problemen rondom netcongestie: we geven ondernemers de regie terug.”